17. 11. 2020 - Vše

4 způsoby, jak špatná akustika negativně ovlivňuje vaše podnikání

Akustika je jednou z věcí, nad kterou nepřemýšlíte až do chvíle, než se ocitnete v místnosti, kde je opravdu velká ozvěna. Už jste určitě někdy byli v restauraci, kde jste sotva slyšeli sami sebe, natož toho, kdo seděl proti vám. Nebo naopak jste už určitě byli v prostoru, kde se snadno přenášel zvuk a slyšeli jste všechny soukromé rozhovory v místnosti. Tyto situace mohou mít opravdu negativní dopad na vaše podnikání a efektivní fungování vaší firmy.

Zvuk není vizuální, takže je pro podnikatele často těžké rozpoznat, že má jejich podnikání akustické problémy. Kdyby zhaslo světlo nebo prosakovalo potrubí, všimli byste si toho hned. S akustickými problémy to tak bývá zřídka a podnikatelé často bojují s těmito problémy měsíce, než se akustika upraví. Jak negativně může  špatná akustika ovlivnit vaše pracoviště?

1. Výkon na pracovišti klesá

Většina lidí má určité preference ohledně zvuku v místnosti, kde se pracuje. Poslouchání směsi rozhovorů, hudby a všeobecné symfonie kancelářských zvuků je pro většinu pracovníků kanceláře nepříjemné. Ruší to soustředěnost na práci a pracovní výkon vlivem špatné akustiky klesá. Odhaduje se, že produktivitu při intelektuální práci může špatný zvuk v místnosti snížit až o dvě třetiny.

2. Problémy v komunikaci

Ať už dáváte zaměstnanci pokyny nebo se snažíte prezentovat v zasedací místnosti, dobrá akustika vám může jedině pomoci. Když jste v místnosti s ozvěnami hluku, může být pro vaše publikum těžké poslouchat vás a ještě těžší rozumět vám. Mozek posluchačů se musí dvojnásobně soustředit, protože potřebuje odfiltrovat okolní zvuk a zpracovat váš hlas a informace, které podáváte. Rozptýlení špatnou akustikou může způsobit, že vás posluchač nepochopí správně.

3. Ohrožené zdraví

Těm, kteří pracují v mimořádně hlučných prostorech, jako jsou call centra nebo restaurace, může špatná akustika skutečně poškodit jejich zdraví. I v kanceláři může být zvuk škodlivý, protože zvuk v nesprávné hladině dokáže změnit naše srdeční frekvence, dýchací vzorce, hladinu stresu, způsobuje únavu a ovlivňuje pozornost. To jsou poměrně závažné důvody, pro které byste se určitě měli zamyslet nad kvalitou zvuku ve vaší firmě.

4. Ochrana osobních údajů

Také ochrana citlivých osobních údajů může být v prostředí se špatnou akustikou vážně narušena. Představte si, že jste v právnické kanceláři a slyšíte intimní podrobnosti případu, o kterém se diskutuje ve vedlejší místnosti. Nebo si představte, že zaměstnanec s vámi musí hovořit o osobní záležitosti a kvůli špatné akustice ho slyší celá kancelář. Může to být velmi nepříjemné, pokud by vám takto unikly například citlivé osobní informace nebo přístupové údaje.

Špatná akustika může způsobit vašemu podnikání velké problémy, které mohou dokonce vést ke ztrátě zaměstnanců. Kontaktujte náš tým a my vám pomůžeme zvuk ve vaší kanceláři vylepšit.