24. 08. 2015 - Vše

Jak jsme vyrovnali a odhlučnili starou podlahu v bytě

Klient v Bratislavě požadoval celkovou rekonstrukci pokoje se zaměřením hlavně na odhlučnění prostoru. Klienta rušili sousedé téměř ze všech stran a zároveň klient rušil sousedy, hlavně chozením po staré nekvalitní podlaze.

V tomto krátkém článku bychom chtěli poukázat na to, jak lze jednoduše vyrovnat a odhlučnit podlahu, bez nutnosti vylití nového potěru na podlahu

I když jsme podle stavu nemovitosti předpokládali , že rekonstrukce nebude jednoduchá, to, co jsme našli pod dřevěnými parketami, nás překvapilo.

Takto vypadala celá podlaha po odkrytí dřevěných parket.

Odhlučnenie podlahy

V odkrývání jsme pokračovali. Všechny staré dřevěné desky jsme museli odstranit, pokud jsme měli klientovi v pokoji zaručit zvukovou pohodu. Pod deskami jsme našli černou škváru, což byla naše základní hladina, ze které jsme začali budovat novou konstrukci podlahy.

Základní problém, který jsme museli vyřešit bylo vyrovnání podlahy. Ideální materiál pro tento problém je Cemwood 2000, což je mineralizovaná dřevěná štěpka, www.cemwood.cz nebo www.potichu.cz/produkty/cemwood. Stačilo nám vysypat Cemwood v 4-5 cm tloušťce, vyrovnat a okamžitě jsme měli pochozí plochu, na kterou jsme uložili separační fólii a OSB desky.

Pochozí plochu jsme získali už po vysypání Cemwoodu, což dokazují i fotografie. Zkuste si tipnout, jak by dopadla při takové zátěži obyčejná štěpka.

Ušetřili jsme mnoho času a starostí při vylévání nové podlahy z potěru a zároveň jsme dodali podlaze i základní odhlučnění, jelikož Cemwood zlepšuje kročejový hluk o 14dB – to znamená, že našeho klienta budou spodní sousedé slyšet méně.

Skladbou CEMWOOD – fólie – OSB deska jsme uzavřeli základní konstrukci podlahy.

Protože samotný Cemwood ani OSB deska nestačí na zabránění prostupu hluku od spodních sousedů, na OSB desku jsme umístili dvě zvukové izolace.

Nejprve INDEX TopSilent DUO s neprůzvučností Rw = 27dB a na ni desku Gecon Acoustic 1cm s Rw = 32 dB. Celá podlaha se uzavřela kobercem, podle žádosti klienta. Bohužel fotky z realizace Indexu a Geconu nemáme, ale určitě Vám je příště nafotíme.

Na závěr si celou skladbu zrekapitulujeme:

  1. škvárová původní vrstva podlahy
  2. Cemwood 2000 na vyrovnání podlahy s kročejovým útlumem
  3. separační fólie (nemusí být)
  4. OSB deska
  5. Index Topsilent DUO jako zvuková izolace hluku (i mírná kročejová izolace)
  6. deska Gecon Acoustic jako zvuková izolace hluku

Věříme, že jsme Vám ušetřili čas při rekonstrukcích podlahy. Pokud máte další otázky, stačí nás kontaktovat.