25. 11. 2020 - Vše

Škodí hlučné restaurace sluchu?

Mnoho kaváren a restaurací, které navštěvujete každý den jsou hlučná místa. Díky rozhovorům lidí, hudbě v pozadí a zvuku rachotících talířů vycházejících z kuchyně, mohou být moderní restaurace pro náš sluch až příliš hlučné. V přeplněné restauraci může být těžké slyšet i to, co řekli vaši sousedé u stolu a možná jste se již několikrát přistihli, že musíte zvýšit hlas, aby vás bylo slyšet. Jsou hlučné restaurace škodlivé pro sluch?

Proč jsou restaurace tak hlučné?

Navrhování prostoru s dobrou akustikou je časově náročné a stavební materiály, které pohlcují zvuk, jsou nákladnější, takže se na nich při stavbě jednoduše šetří.

Dalším důvodem, proč jsou restaurace hlučné je fakt, že dekorace, které mohou tlumit zvuky, jako jsou koberce, tapisérie, těžké závěsy nebo ubrusy, vyšly v posledních letech z módy, ve prospěch elegantnějších vzorů a minimalismu. Průmyslové prostory s vysokými stropy a minimální výzdobou mohou být trendy, ale dělají prostor ještě hlučnějším.

Posledním důvodem je marketing. Majitelé restaurací chtějí, aby jejich restaurace žily a přinášely zákazníkům pozitivní pocity a příval energie. Toho všeho chtějí docílit i hudbou. Díky příjemné hudební kulise se restaurace zdá být živější a zajímavější. Kromě toho, že hudba zabezpečuje zákazníkům i určitou míru soukromí pro jejich soukromé rozhovory, částečně překrývá nepříjemné zvuky cinkajícího nádobí.

Hluk v restauraci škodí zdraví

Nejen, že je hluk v restauraci nepříjemný, ale ve skutečnosti může být zdraví nebezpečný a hlučné restaurace škodí sluchu. Velmi hlasitá místa mohou být pro sluch natolik dráždivá, že vám mohou působit až bolest. Mnoho restaurací má hladinu hluku dosahující až 85 decibelů. Dlouhodobé vystavení zvukům této hlasitosti může způsobit až ztrátu sluchu.

Jak vyřešit nebezpečný hluk v restauraci?

Ideálním řešením je rekonstrukce prostoru spojená s odhlučněním na klíč. Najmětě si profesionální společnost, která zajistí celý proces odhlučnění restaurace – od měření hluku až po realizaci na míru.

Abyste chránili sluch svých zaměstnanců a zákazníků v restauraci, zvažte, zda do prostoru nepřidáte koberce, ubrusy, závěsy, které částečně absorbují zvuk a rovněž můžete ztišit hudbu na pozadí.